stillevens   GERD RENSHOF  magisch-realisme

100 Jaar Jan Mankes

Jan Mankes, vaas met jasmijn, 1913,   30 x 26,5 coll. Arnhem Museum

De kunstschilder Jan Mankes wordt in de kunstwereld hoog ingeschat. Zijn figuratieve schilderijen hebben een hoog  poëtisch gehalte, zijn soms melancholisch, en hebben vaak een bijzonder licht. Mankes is een meester in het weglaten en laat daarom meer aan ons als toeschouwer over. Zijn schilderijen zijn vrij klein, de indruk die hij achterlaat groot.

 

Stichting 100 Jaar Jan Mankes is opgericht om het leven en werk te herdenken van Jan Mankes. De activiteiten vinden plaats 100 jaar na zijn overlijden in 2020 in zijn woonplaats Eerbeek.

———————————————————————————-

Sinds augustus 2022 is de documentaire ” Voelbaar Licht ”  van Jaap Mees te koop. Aan deze documetaire heb ik meegewerkt; naast mijzelf  komen nog 9 andere Mankes liefhebbers en kenners aan het woord. Beeldend kunstenaars, museumdirecteuren, dichters/schrijvers. Met Pieter Knorr, Han Steenbruggen, Rob Mohlmann, Natascha van den Berg, Ruben van Veen, Willem-Jan Otten, Antoine Bodar, Marguerite Tuijn, Froukje Pitstra.

Neem per mail contact op met  jaapmees@online.nl. Via een link met filmsite Vimeo en een wachtwoord is de film van 67 minuten voor € 10 te koop.

De helft van de opbrengst gaat naar giro 555 voor de Oekraine.

Zie www.free-spirits-film.eu   voor meer informatie over Jan Mankes en de documentaire. Tot stand gekomen door crowdfunding organisatie www.voordekunst.nl

———————————————————————————-

Er is veel georganiseerd: een expositie met bekende realsiten zoals Pieter Knorr, Rob Møhlmann en Henk Helmantel was te zien van 11 oktober t/m 29 november

Expositie ” Uitzicht op Jan Mankes “

Hierbij werdt een korte film vertoond, die ook in Museum MORE te zien was. In deze film leg ik de schildertechniek van Jan Mankes uit.

———————————————————————————

“Kijk Jan Mankes” is de naam van het boek dat is uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Gelderboek. In dit boek bijdragen van o.a. Hans Dorrestijn en Charlotte Caspers. Zelf leg ik wat over zijn werkwijze en schildertechniek uit. Het boek is te bestellen via https://www.gelderboek.nl/

Vier lezingen over Jan Mankes, Annie Mankes-Zernike, Chris Lebeau en olieverftechniek door mijzelf waren gepland. Door corona zijn alleen die van mij en over Jan Mankes door gegaan.

www.100jaarjanmankes.nl

———————————————————————————-

Een landelijke wedstrijd met honderden deelnemers was een groot succes. Bij de daarop volgende expositie in de Kruiskerk te Eerbeek kwamen bijna 500 bezoekers verspreid over 8 dagen.

———————————————————————————-

Ik ben blij dat ik aan deze organisatie mijn steentje heb kunnen bijdragen.

Gerd Renshof

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © G. Renshof Alle rechten voorbehouden
Postadres Beverodelaan 209, 6952 JH, Dieren
KvK. 091961176

error: Content is protected !!