stillevens   GERD RENSHOF  magisch-realisme

100 Jaar Jan Mankes

Jan Mankes, vaas met jasmijn, 1913,   30 x 26,5 coll. Arnhem Museum

De kunstschilder Jan Mankes wordt in de kunstwereld hoog ingeschat. Zijn figuratieve schilderijen hebben een hoog  poëtisch gehalte, zijn soms melancholisch, en hebben vaak een bijzonder licht. Mankes is een meester in het weglaten en laat daarom meer aan ons als toeschouwer over. Zijn schilderijen zijn vrij klein, de indruk die hij achterlaat groot.

Stichting 100 Jaar Jan Mankes is opgericht om het leven en werk te herdenken van Jan Mankes. De activiteiten vinden plaats 100 jaar na zijn overlijden in zijn woonplaats Eerbeek. Er is veel georganiseerd: een expositie met bekende realisten zoals Pieter Knorr en Helmantel in Huis te Eerbeek. Hierbij wordt een korte film vertoond, die ook in Museum MORE te zien zal zijn. In deze film leg ik de schildertechniek van Jan Mankes uit.

 

 

“Kijk Jan Mankes” is de naam van het boek dat is uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Gelderboek. In dit boek bijdragen van o.a. Hans Dorrestijn en Charlotte Caspers. Het boek is te bestellen via de website

www.100jaarjanmankes.nl

Vier lezingen over Jan Mankes en zijn omgeving zijn gepland. Een herinneringsplaquette is ondertussen aangebracht op zijn woonhuis. Er is een  een landelijke wedstrijd georganiseerd waarvan 50 werken worden geëxposeerd in Eerbeek. Inschrijven kan tot 31 mei 2020. Het publiek kan stemmen in de maand juni. Hierover is meer te vinden op de website:

www.wedstrijdjanmankes.nl

In verband met de coronacrisis zullen de exposities en lezingen plaatsvinden na de zomer van 2020. Ik ben blij dat ik aan deze organisatie mijn steentje kan bijdragen.

Gerd Renshof

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © G. Renshof Alle rechten voorbehouden
Postadres Beverodelaan 209, 6952 JH, Dieren
KvK. 091961176